Muovi on paljon mainettaan parempi materiaali. Sitä pitää vain osata käyttää oikein ja oikeassa käyttötarkoituksessaan. Oikeilla valinnoilla voidaan vaikuttaa oleellisesti valmistettavan tuotteen hiilijalanjälkeen.

Muovi on korvaamaton materiaali monissa käyttökohteissa ja ratkaisevassa asemassa energiatehokkaissa ratkaisuissa. Muovi on materiaalina kevyt ja energiatehokas ja se on helppo muotoilla lähes mihin käyttötarkoitukseen tahansa.

Muovia voidaan valmistaa myös muista kuin fossiilisista raaka-aineista. Erilaisista uusiutuvista raaka-aineista voidaan valmistaa biomuoveja ja biohajoavia materiaaleja.

Oikeat materiaalivalinnat ovat kestäviä ja niillä voidaan ehkäistä ympäristöön kohdistuvia haittoja. Vaihtoehdot tuotteen elinkaaren jälkeiseen kierrätykseen, uusiokäyttöön tai hävittämiseen päätetään jo tuotteen materiaalia valittaessa. Tänä päivänä on saatavilla myös polymeerejä, jotka on valmistettu uusiutuvista luonnon raaka-aineista.

Lue lisää Muoviteollisuus ry:n sivuilta

Sulapac - biopohjainen, kompostoitava materiaali

Biopohjaisesta ja teollisesti kompostoitavasta Sulapac-materiaalista voi valmistaa useita erilaisia tuotteita kuten kosmetiikkapurkkeja ja kertakäyttöaterimia. Sen pääkomponentit ovat kasviperäiset sidosaineet ja teollisuuden sivuvirrasta saatu puu. Materiaali soveltuu hyvin kertakäyttötuotteille ja lyhyen käyttöiän tuotteille, sillä se biohajoaa vedeksi, hiilidioksidiksi ja biomassaksi, eikä jätä pysyvää mikromuovia jälkeensä. Sulapac on kaunis, käytännöllinen ja ympäristöystävällinen.

Lue lisää Sulapac-materiaalista.

Kysy meiltä lisää, miten Sulapac soveltuisi ruiskuvalutuotteesi materiaaliksi!

Ota yhteyttä

Valittavanasi on myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja

Materiaalin valinta pohjautuu aina tuotteelta vaadittaviin ominaisuuksiin. Nämä vaatimukset saattavat rajata voimakkaastikin käytettävissä olevia vaihtoehtoja. Erilaisia materiaaleja voivat olla komposiittimateriaalit, keraamiset materiaalit tai biomateriaalit. Monien teknisten muovituotteiden raaka-aineeksi ei välttämättä löydy vaihtoehtoja perinteisille raaka-aineille kuten ABS, PC, PC/ABS, PA jne.

Tuotteelle materiaalia valittaessa ja materiaalin ominaisuuksia tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon materiaalin mm. läpinäkyvyys, väri, murtolujuus, jäykkyys, bioyhteensopivuus, lasittumislämpötila, kosteuden kestävyys, steriiliys, paloa hidastavat ominaisuudet, hiukkaspäästöt jne. Materiaaleja on saatavilla erittäin kovista materiaaleista kumimaisiin, joustaviin materiaaleihin.

Materiaalin ympäristövaikutuksia ajatellen pitää tarkastella

  • raaka-aineen lähtöaineita
  • raaka-aineen valmistusprosessia
  • tuotteen tuotantoprosessia
  • tuotteen käyttöikää
  • tuotteen kierrätysmahdollisuuksia
  • tuotteen uusiokäyttöä
  • tuotteen hävittämistä

Erilaiset biopohjaiset materiaalit, biokomposiittimateriaalit ja biohajoavat tai kompostoituvat materiaalit tarjoavat jo tänä päivänä erinomaisia vaihtoehtoja perinteisille fossiilisille materiaaleille. TK-Tiimillä on vankkaa kokemusta näistä materiaaleista ruiskuvalutuotannossa. 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Ota yhteyttä